Kje se skriva kolagen, beljakovina za mladosten videz in počutje
V skrbi za gladko koži in mladostni videz ljudje pogosto posegajo po takšnih ali drugačnih kremah, serumih in mazilih, ki obljubljajo drastične spremembe. In čeprav nekatere kreme spremenijo izgled kože za nekaj ur, je potrebno vedeti, da je za trajnejšo in resnično spremembo kože pomembno poskrbeti od znotraj. Krema lahko vpliva le na najbolj zunanje plasti kože, med tem, ko hranila in minerali, ki jih zauživamo, hranijo našo kožo kot celo.
Že po 20. letu začne kolagen, najpogostejša beljakovine našega telesa, upadati oziroma se njegova proizvodnja upočasni. To pa je ravno tista beljakovina, ki poleg mladostnega videza pomaga ohranjati tudi mladostne sklepe, telo in nenazadnje, upočasnjuje izpadanje las, ki se lahko pojavi ob staranju. Zato je pomembno, da telesu pomagamo nadomeščati izpadli kolagen. Načinov kako to doseči je več.
Sprememba prehrane
Za boljšo preskrbljenost s kolagenom je mogoče poskrbeti že s premišljenim načrtovanjem obrokov. Med najbolj znanimi živili, bogatimi s kolagenom sodijo piščančje meso in govedina, pa tudi kostna juha. To seveda ni presenetljivo, saj je kolagen beljakovina, ki funkcionira kot gradnik za kosti, mišičje in kožo.
A tudi vegetarijanci in vegani lahko posegajo po naravnih hranilih, ki spodbujajo nastajanje kolagena. Zelena listnata zelenjava, kot je špinača ali ohrovt, je naravni vir vitamina C, cinka in bakra, kombinacija, ki spodbuja proizvodnjo najbolj zastopane beljakovine v telesu. Bogat vir cinka in bakra so tudi oreščki in semena, za vitamin C pa boste poskrbeli s citrusi.
Prehranska dopolnila
A v hitrem sodobnem svetu je včasih težko načrtovati vsak obrok. Tudi, če vam to uspe, je v primeru, da posegate po pretežno ali v celoti rastlinskih živilih, vaši prehrani primerno dodati zunanji vir kolagena, ki bo poskrbel za doseganje dnevno priporočenega vnosa.
Tudi pri prehranskih dopolnilih se lahko odločate med tistimi, ki kolagen ponujajo neposredno v prahu ali tekočini in prehranskimi dodatki, ki spodbujajo nastajanje te beljakovine. Med tem ko so prvi praviloma živalskega izvora, so slednji pogosto primerni tudi za vegane. Za kateri dodatek se odločite je odvisno od vaših želja in potreb.
Comments are closed.